hits

januar 2014

Vinduet er åpent, men hvor mye trekker det?

Nytt år, nye muligheter. Nytt vindu, nye rykter..

 

.. og de aller fleste av dem er påfunn, overdrivelser, antagelser og løgner. Det er en enorm jungel vi er i ferd med å ta oss inn i, hvor det ikke holder med kart og kompass for å komme seg helskinnet forbi. Gjennom ulendt terreng bør man ta noen forholdsregler, man bør helst ha gått gjennom noen slike på tidligere tidspunkt, og det viktigste; ikke stol på flere personer enn hva som faktisk er nødvendig.

 

Jeg har fulgt det spanske overgangsmarkedet tett i mange år, sommer som vinter, og begynner å danne meg et ganske greit bilde over hvem som er til å stole på, hvilke signaler som skal tolkes hit og dit, hvordan klubbene pleier å operere, og hvordan den økonomiske situasjonen (fortsatt) er i Spania.

 

I Spania er det fire store riksaviser med sportsdekning; Marca, AS, Sport og Mundo Deportivo, og en rekke lokalaviser som følger sitt lag. I tillegg er det mange radiojournalister som jobber godt med dekningen av hva som rører seg på overgangsmarkedet (Onda Cero, Cadena SER, Radio Marca, Cadena COPE). Men; aldri gå i fellen ved å skjære dem over en hel kam. I den enkelte avis jobber det hundretalls av journalister med sin egen stil, sitt eget nettverk, sin egen integritet, sin egen ambisjon og sin egen måte å formulere seg på. Altså; om én journalist i AS bommer med en skråsikker spådom, betyr ikke det at kollegaen på andre siden av kontoret ikke er en krone verdt.

 

Det som skiller overgangsvinduet anno januar 2014 fra tilsvarende vindu i 2013, 2012 og 2011, er at det kommer et ikke ubetydelig VM-sluttspill om seks måneder. Det kan på den ene siden bety at spillere som er redd for at VM-plassen ryker grunnet manglende spilletid pusher på for å skifte beite - men på den andre siden, den litt glemte siden, kan det også bety at spillere ikke er interessert i et skifte, rett og slett fordi klubben de er i allerede gir dem det beste tilbudet hva angår spilletid, trivsel og utvikling inn mot VM i Brasil.

 

De siste årene har det vært økt trafikk mellom Spania og England. Ruten er populær, og i 30 av 31 dager er veien enveiskjørt - fra sør til nord. Den åpenbare hovedgrunnen er det økonomiske aspektet. En middels Premier League-klubb kan tilby større gasje enn de nest største i La Liga, som i mange av tilfellene på det nærmeste er tvunget til å selge, og vi vet alle hvor viktig penger har blitt i dagens fotball. Heldigvis betyr det ikke alt, men det betyr ganske mye.

 

Engelsk presse kjenner jeg ikke like godt til (følger man noe veldig tett, må fokuset stjeles fra et annet sted), men man ikke bør sluke alt rått fra engelske journalister når det gjelder [spanske] spillere på vei inn fra La Liga-klubber. Se eksempelvis på Cesc Fàbregas, Diego Costa og Thiago Alcántara som alle var "klare" for engelske klubber i sommer ifølge personer jeg ble fortalt var klink.

 

Det nest viktigste; styr unna såkalte ITKs, og samlesider som fichajes.net, Transfer Central, tribalfootball osv. Slike Twitter-kontoer har som regel kun to mål for øyet; RTs og followers.

 

Men det viktigste av alt, og gudregelen over alle regler - en overgang er ikke offisiell før den rapporteres fra offisielt hold. Det vil si kjøpende klubb, selgende klubb eller spilleren selv. Det ligger litt i ordet offisielt.

 

Hva skjer så i januarvinduet 2014 med spanske klubber og spillere?

Ja, den som hadde visst det.. Overgangsvinduet er en drøy dag gammel, og jeg har allerede fått mange henvendelser på Twitter og hva jeg tror om ditt og datt. Per 2. januar er dette svarene mine for de 10 mest ettertraktede (som på ingen måte må ses på som en fasit - jeg er tross alt en enkel kar fra Norge. Og husk, overgangsmarkedet fungerer gjerne som dominobrikker; én overgang fra kan sette i gang fem-seks nye):

 

Koke, Atlético Madrid:
Midtbanespilleren fyller 22 år om en knapp uke, og har vært en av La Ligas beste spillere denne sesongen - spesielt i rollen som tilrettelegger. Han er anvendelig, kan brukes i flere roller på midtbanen, og er i ferd med å spille seg inn i VM-troppen til Spania. Han signerte i tillegg en ny kontrakt i andre halvdel av 2013 (jeg vet at kontraktsforlengelse ikke er ensbetydende med at spilleren blir), han er flasket opp i klubbens ungdomsavdeling, og har vært Atlético Madrid-supporter hele sitt liv. Legg til at Atlético Madrid ikke MÅ selge i januar, at utkjøpsklausulen er på 60M, at Koke allerede har spilt i Champions League denne sesongen og at Los Rojiblancos er i ferd med å gjøre sin beste sesong noensinne, så er det mange faktorer som taler for at Koke blir - og ikke drar til Manchester United. 

 

Diego Costa, Atlético Madrid:
Mange av "Koke-grunnene" brukes også her. Diego Costa signerte ny kontrakt i august, har en utkjøpsklausul på cirka 35M, har allerede spilt i Champions League, og har mye å takke Atlético Madrid for med tanke på hva de har gitt ham, og hvilke / hvor mange sjanser han har fått. I tillegg er VM-argumentet ekstremt relevant i dette tilfellet. Diego Costa har brent alle broer til sitt fødeland Brasil for å kunne spille i VM for Spania, og den plassen tror jeg ikke han vil risikere for noe som helst - ei heller alle pengene Chelsea rapporteres å ville gi ham. Selv om Diego Costa har vært en av verdens beste spisser i 2013, betyr ikke det han garantert hadde spasert inn på Chelsea-laget, og blitt tatt ut til VM.

 

Ivan Rakitic, Sevilla:
Ikke helt "uaktuelt" som med Diego Costa og Koke, men heller ikke noe jeg tror skjer. Kroaten linkes til blant annet Manchester United og Liverpool, og er en spiller som jeg tror ville ha gått rett inn og styrket dem begge. Til nå denne sesongen har Rakitic vært Sevillas beste spiller, og hans plass i VM-troppen til Kroatia er ubestridt så lenge han holder seg skadefri. Kontrakten hans går ut sommeren 2015, og dersom de ikke lykkes med å forlenge vil dette trolig være det nest siste vinduet man kan få store summer for ham. Utkjøpsklausulen hans er 40M. Trivselsaspektet spiller også litt inn for Rakitic, som tidlig fant sin bedre halvdel i Sevilla, og nå er gift og småbarnsfar i den andalusiske hovedstaden. Jeg vil dog ikke bli sjokkert om Sevilla selger enten Ivan Rakitic eller Alberto Moreno.

 

Alberto Moreno, Sevilla:

Her snakker vi om karen med kometkarrieren. For to år siden var han innbytter for B-laget til Sevilla på nivå tre, mens han innleder 2014 som førstevalget på venstrebacken på ett av Spanias beste landslag og som utfordrer til en plass i VM-troppen bak Jordi Alba. 21-åringen er en typisk moderne spansk venstreback med hurtighet, teknikk og spilleforståelse, og er i tillegg en veldig god takler. Manchester United er nevnt i forbindelse med U21-europamesteren, men skal en overgang bli en realitet må de bla ganske dypt i lommeboka siden han nylig signerte ny kontrakt med klubben og er en lokal helt.

 

Antoine Griezmann, Real Sociedad:

Franskmannen er bedre enn noen gang, og det virker både opplest og vedtatt at Griezmann er inne i sin siste sesong i Real Sociedad. Det virker også ganske så klart at 22-åringen ikke skifter beite i januar, men til sommeren - og det er PSG mer enn noe annet som virker aktuelt og logisk. Venstrekanten avsluttet 2013 med scoring i 11 av de 13 siste kampene han spilte, og har en utkjøpsklausul på 30M. Den klausulen må trigges om han skal forlate Anoeta i januar, men til sommeren tyder det meste på at Real Sociedad blir med på budrunde etter hans lange og tro tjeneste.

 

Ander Herrera, Athletic Bilbao:
Midtbanespilleren var blant sommervinduet 2013s mest omtalte spillere, og klimakset ble nådd med de mystiske mennene i dress som visstnok representerte, og deretter ikke representerte, både Athletic Bilbao, Manchester United og Ander Herrera. Til slutt koket det ned til ingenting og et antiklimaks. Siden da har 24-åringen vært litt av og på, litt småskadet og litt ute av form, men samtidig har han vist nok klasse til at interessen trolig ligger latent hos David Moyes og Manchester United som må/bør forsterke i januar for å kunne vinne Premier League. Prisen er dog ikke til å diskutere; Athletic Bilbao viser til utkjøpsklausulen på 36M uansett hvem som sender fax.

 

Cristian Tello, Barcelona:

Liverpool og Cristian Tello er nevnt av veldig mange de siste dagene, og er også et rykte som har blitt holdt gående siden sommeren 2013. Det snakkes om en leieavtale ut sesongen, men det er flere ting som taler mot enn som taler for. Skal det bli noe som helst ut av en slik avtale er det Barcelona som er nøkkelen, og de virker alt annet enn interessert i å svekke bredden i stallen. Det er ingen spillere som er på vei inn i januar, og i et svært tøft kampprogram i La Liga, Copa del Rey og Champions League blir Cristian Tello et friskt pust fra benken. Det er nemlig kun ønsketenkning at både Lionel Messi, Neymar, Alexis Sánchez og Pedro holder seg skade- og karantenefri herfra til mai. Vil Tello bort fra Barcelona for å kunne spille seg inn i VM-troppen? Forhåpentligvis har Tello såpass stor tro på seg selv at det kan/bør være en faktor, men jeg blir på grensen til sjokkert om han blir valgt av Vicente del Bosque.

 

Iker Casillas, Real Madrid:

Kunne man bruke VM 2014 som en faktor MOT en overgang for Diego Costa, er det nettopp dette VM-sluttspillet som er faktoren som taler FOR en overgang for Iker Casillas. I likhet med José Mourinho er Carlo Ancelotti overbevist om at Diego López er en bedre keeper for Real Madrid, og Casillas' spilletid er begrenset til Copa del Rey og Champions League. Det betyr at Casillas trolig får spille fire kamper i januar (to 8-delsfinaler og to kvartfinaler), og at han og Real Madrid må ta en avgjørelse i tiden mellom kampene. Faktisk kan noe så banalt som en tidlig Copa del Rey-exit medføre at Casillas presser på for en overgang (sannsynligvis en leieavtale i så tilfelle), selv om Champions League-eventyret til Real Madrid fortsatt lever. Uansett står jeg ved det jeg har sagt hele tiden, at Casillas og Real Madrid hører såpass sammen, at jeg ikke tror på noen som helst rykter om hans exit før den dagen han eventuelt står i mål for et annet lag i en annen drakt.

 

Mateo Musacchio, Villarreal:

Argentineren har gjort mye riktig de siste årene, og hadde også godt av å ta turen ned til Segunda División i 2012/2013. Tilbake i La Liga har han tatt nivået umiddelbart, og midtstopperen har vært en av La Ligas beste stopperen denne sesongen - faktisk såpass god at Barcelona skal ha lagt ut følere for ham. Katalanske medier hevdet i begynnelsen at 23-åringens kontrakt med Villarreal går ut til sommeren, men de har blitt irettesatt og korrigert av sine valencianske kolleger. Argentineren forlenget nemlig med Villarreal i 2013, og har en utkjøpsklausul på 40M. Så langt vil ikke Barcelona strekke seg, og dermed blir det eventuelt en forhandlingssak - til sommeren.

 

Álvaro Morata, Real Madrid:

Spissen har heller ikke denne sesongen tatt "det neste steget" i Real Madrid, og er i skrivende stund et klart andrevalg bak Karim Benzema. De to siste månedene har franskmannen igjen gjort seg fortjent til det, men prestasjonene hans i september og oktober må ha gjort noe med selvtilliten til Álvaro Morata - som likevel ble sittende på benken i kamp etter kamp. Real Madrid er ikke interessert i å selge 21-åringen fordi de fortsatt ser på ham som en bidragsyter i årene som kommer, og de går neppe en svært tøff andre halvdel av sesongen i møte med kun Jesé Rodríguez som alternativ til Karim Benzema. Skal Morata leies ut til Arsenal/Tottenham, fordrer det at en spiss kommer inn - og Real Madrid nøyer seg som kjent ikke med reserver når de skal ut og handle. Da er det kun Luis Suárez som er tilgjengelig (har ikke spilt europacup tidligere denne sesongen), men han blir neppe Real Madrid-spiller i januar.

 Andre navn, på forespørsel fra Twitter:

Iker Muniain (ikke like ettertraktet nå, forlater neppe Athletic nå som de kjemper om 4. plassen), Thibaut Courtois (leieavtalen mellom Chelsea og Atlético Madrid varer ut sesongen, og ingenting ser ut til å skje med belgieren i januar), Víctor Valdés (forlater Barcelona gratis til sommeren, absolutt ingenting som tyder på at katalanerne har en erstatter klar allerede i januar), Martín Montoya (uviss kontraktssituasjon i og med at den går ut til sommeren, såpass liten overgangsverdi at Barcelona ikke selger for pengenes del i januar), Marc Bartra (kontrakten går ut til sommeren, men Barcelona må være spinnville om de ikke forlenger - noe spilleren selv vil), Yacine Brahimi (eventuelt aktuell i Sevilla som en erstatter for Ivan Rakitic), Willy Caballero (en av mange keepere som linkes til Manchester City, den siste store stjernen i fra Málaga-troppen i 2012 - men trolig for dyr til at noe skjer midt i sesong), Álvaro Vadillo (i likhet med hele Real Betis har sesongen til nå vært skuffende, så det spørs om ikke den angivelige Arsenal- og Tottenham-interessen var større tidligere), Fábio Coentrão (har knapt spilt i 13/14 grunnet skadeproblemer og svak form, og var en hårsbredd unna Manchester United i sommer. Marcelo solid førstevalg, Nacho Fernández og Álvaro Arbeloa er andre alternativer - ikke umulig at noe skjer her), Xabi Alonso (uviss kontraktssituasjon, og kan per definisjon snakke med andre klubber nå. Linkes til Liverpool (gamleklubben), Chelsea (Mourinho-link) og Real Sociedad (moderklubben), mens Real Madrid selv ønsker å forlenge. Mange mener å ha fasiten, men de som mener at de har fasiten er uenige med hverandre. Jeg tror vi må vente til sommeren), Ángel Di María (spiller andrefiolin på høyrekanten bak Gareth Bale, og ser ut til å ha en viss forståelse for det, ref. uttalelser i media. Samtidig er han av den klasse at han ikke kan eller vil spille andrefiolin for lenge, men i januar tror jeg ikke det skjer noe - angivelig PSG-interesse til tross), Iñigo Martínez (stille, heldigvis - han blir), Carlos Vela (ganske stille, men har levert på et såpass høyt nivå over en såpass lang periode at enda større klubber snart banker på døra. Ryktes at Arsenal har en tilbakekjøpsklausul, men San Sebastián-baserte journalister melder at den ikke lenger er aktiv), Rubén Pardo (ser ut til å ha "sluppet unna" radaren til de aller fleste. Stille og rolig, alt tyder på Anoeta-spill fra februar og utover også), Diego Alves (linkes til Manchester City, og brasilianeren er nok litt mer aktuell enn eksempelvis Willy Caballero. Keeperduellen mellom ham og Vicente Guaita ser ut til å være evigvarende så lenge begge er i Valencia, og en overgang kan være på trappene), Éver Banega (kommer sannsynligvis, på et eller annet stadie, til å bli Valencias nye storsalg etter Mata, Silva, Villa og Soldado - men har ikke levert inn en god avskjedssøknad til nå i 13/14. Ny trener i argentinske Pizzi kan gi Banega en ny, ny start i klubben) og Bruno Soriano (Rafa Benítez i Napoli er en stor beundrer av Villarreals midtbanespiller, det samme er Vincenzo Montella i Fiorentina, og jeg skjønner dem godt. Soriano sitter dog på en kontrakt til 2020 (som han signerte få dager etter at klubben rykket ned til Segunda División), er klubbens kaptein, fra lokalområdet, en helt blant fansen og absolutt ikke til salgs ifølge klubbens president).

Så får vi ta en opptelling natt til lørdag 1. februar. Jeg tror altså ikke at det vil skje store ting til/fra La Liga, men tre-fire spillere kan fort skifte beite. Følg med på Twitter (@petterveland) for oppdatering underveis i januar.