hits

september 2013

Skal vi virkelig få "de TRE store"?!

- Arda Turan scoret det målet fordi vi er et Atlético Madrid-lag som insisterer på å nå våre mål, og som aldri slutter å kjempe for det vi ønsker.

 

Sitatet stammer fra Diego Simeone, Atlético Madrids 43 år gamle trener, og henvisningen er det andre målet til Los Rojiblancos hjemme mot Zenit i Champions League forrige onsdag. Det første som slo meg da tyrkeren kriget ballen i mål var at den scoringen på mange måter oppsummerer Atlético Madrid anno september 2013. Krigersk, lojal, oppofrende, viljesterk.

 

Arda Turan, liksom. Den mest kunstneriske spilleren av alle krangler ballen i mål etter en dødball. Det er så feil, men samtidig så riktig, så riktig.

 

Anno september 2013 er det en aura over Atlético Madrid som man må 16 år tilbake i tid for å finne. Fellesnevneren er Diego Simeone. Da spiller. Nå trener. Da han overtok roret i desember 2011 var Atlético Madrid en klubb i krise. 2-4 borte mot Espanyol og 0-2 hjemme mot Real Betis var resultatene i de to siste seriekampene, laget lå på nedre halvdel av tabellen, og i Copa del Rey hadde Albacete, fra nivå tre, slått hovedstadsklubben hodestups ut av turneringen. For ?nte sesong på rad var man vitne til et notorisk ustabilt Atlético Madrid, og på folkemunne (les: blant Real Madrid-supporterne) ble de kun titulert som Patético Madrid grunnet deres underprestering og økonomiske problemer.

 

Snart to år senere er tilværelsen en helt annen. Atlético Madrid har vunnet fem av fem seriekamper på overbevisende måte, de vant åpningskampen mot Zenit i Champions League ? som de deltar i for første gang på fire år etter å ha tatt en soleklar 3. plass forrige sesong, og de spilte uavgjort både hjemme og borte mot Barcelona i Supercopa de España ? en turnering de fikk delta i fordi de vant Copa del Rey-finalen mot Real Madrid i mai 2013. Og det var ikke den første turneringen de gikk hen og vant under Diego Simeones ledelse. Ikke nummer to heller. Det var nummer tre. Allerede i debutsesongen ble Europa League-troféet hentet med hjem til Madrid, og i UEFA Supercup ble Chelsea til tider rundspilt og ydmyket.

 

Noe av det første Diego Simeone gjorde da han overtok skuta på Vicente Calderón, var å jobbe med psyken til spillerne. Mentalitet, innstilling, vinnervilje. Han hadde overtatt et desillusjonert mannskap uten den helt store troen på seg selv, som hele tiden ble fortalt av menneskene rundt seg at de ikke var gode nok til å kle seg i rødt og hvitt.

 

Opp gjennom årene har idretten vist oss flere prakteksemplarer på hvor viktig psyken er for å oppnå målene, og bli suksessrik. For noen er et medført talent mer enn nok. Andre når toppen fordi de har jobbet og trent langt hardere enn røkla over en lang periode. Den tredje kolonialen kommer seg dit de vil grunnet mentalitet, selvtillit og psyke ? selvsagt godt blandet sammen med talent og trening. Fellesnevneren for mange av de som tilhører den siste kategorien er at de har opplevd motgang. Mye motgang. Tunge stunder, øyeblikk hvor man aller helst vil slutte. Gi opp.

 

Det er derfor jeg ofte sammenligner Atlético Madrid med disse vinnertypene. De har en psyke og en mentalitet som overgår de aller fleste andre ? først og fremst grunnet motgangen de har vært gjennom. De kjenner begge endene av skalaen. De nyter hvert eneste sekund av den gode tiden, fordi de har vært gjennom en ditto tung tid. De jobber knallhardt dag inn og dag ut, fordi de ikke vil tilbake dit de en gang var. Før gruet Atlético Madrid-spillerne seg til å spille kamp. Nå er det det beste de vet.

 

Siden Diego Simeones inntog står Atlético Madrid med 38-14-13 på 65 seriekamper, med en samlet målforskjell på 109-54. De har vunnet Copa del Rey. De har vunnet Europa League. De har vunnet UEFA Supercup. De har ikke tapt noen av de tre siste kampene mot Real Madrid og Barcelona. De er i ferd med å gjøre om begrepet ?de to store? til ?de tre store?.

 

Mellom stengene har de Thibaut Courtois, som allerede er en av verdens beste keepere. Utvilsomt. De to backene (Juanfran og Filipe Luís) er tvers gjennom solide både offensivt og defensivt, og stopperparet har det siste halvannet året vært La Ligas beste (Diego Godín og João Miranda). Den sentrale midtbanen består som oftest av kaptein Gabi, en av klokeste spillerne i La Liga, og arbeidsjernet Mario Suárez, som nylig debuterte for det spanske landslaget. Kunstneren Arda Turan og den svært lovende 21-åringen Koke, som også nylig debuterte for Spania, står for de offensive bidragene, og helt på topp har de duoen David Villa og Diego Costa. Den mestscorende spilleren på det beste landslaget gjennom tidene, og brasilianeren som i løpet av 2013 har levert enda bedre for Atlético Madrid enn hva Falcao gjorde.

 

Og det er ikke bare førsteelleveren som er knallsterk. Atlético Madrid har jobbet hardt og målrettet med canteraen (ungdomsavdelingen), og har produsert det ene stortalentet etter det andre de siste årene: Høyreback Javier Manquillo (1994), midtstopper José María Giménez (1995, dog ikke fra Atlético-canteraen), nevnte Koke (1992), midtbanedirigenten Óliver Torres (1994), Saúl Ñíguez (1993, leid ut til Rayo Vallecano inneværende sesong for å få erfaring) og Léo Baptistão (1992, fikk sitt gjennombrudd i Rayo Vallecano forrige sesong) er alle spillere som blir spådd en stor fremtid på Vicente Calderón. Legg til erfarne ringrever som Tiago, Raúl García og Cristian Rodríguez, samt nysignernene Toby Alderweireld (1989) og Josuha Guilavogui (1990), med Emiliano Insúa og Adrián López som siste finish, så er totalpakken såpass bra at jeg snart begynner å gni meg litt i øynene og tenke det jeg i mange år har trodd var utenkelig ? at Atlético Madrid ser ut som en reell tittelutfordrer.

 

Om ikke allerede inneværende sesong, så kanskje om et år. Atlético Madrid jobber faktisk strukturert og langsiktig for første gang på mange herrens år. Diego Simeone forlenget kontrakten til 2017. Arda Turan forlenget kontrakten til 2017. Diego Costa har gjort det samme. Juanfran har gjort det. João Miranda likeså. Veldig mange av klubbens nevnte talenter har nylig forlenget kontrakten til samme tidsrom.

 

Jeg vil tørre å påstå at Atlético Madrids igangsatte prosjekt er blant de mest spennende i europeisk fotball ? i hvert fall uten gigantsatsning økonomisk, som i PSG og Monaco. For to år siden var så godt som samtlige Atlético Madrid-supportere livredde for utfallet av en hjemmekamp mot Osasuna. ?Skal vi bli skuffet denne gangen også?? ?Hvilken Atlético Madrid-utgave får vi se i dag?? Det er helt forandret nå. På gårsdagens pressekonferanse varslet Diego Simeone at det vil bli gjort fem endringer på laget som vant mot Valladolid på lørdag til kveldens kamp mot Osasuna.

 

En hel stadion vil likevel føle seg trygg på seier. Tidene har forandret seg på Vicente Calderón. Se kampen på C More Fotball HD fra klokken 21.55.